Fen ve Mühendislik Alanlarına Yönelik TÜBİTAK Ar-Ge Projesi Yazma Eğitimi: 1001 Atölyesi

Tarih:  29 Kasım-1 Aralık 2024 (3 gün)
Eğitim Ücreti:  TÜBİTAK 2237-B programı kapsamında ücretsizdir.
Kimler Katılabilir:  Kimler katılabilir sekmesinde yer almaktadır.
Kontenjan: 24 kişi
Son Başvuru Tarihi: 10 Kasım 2024
Koordinatör: Doç. Dr. Fatma ULUSAL
Kurs Yeri: Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Dinlenme Tesisleri

Önemli Not: Katılımcıların ARBİS sistemindeki kayıtları eksiksiz ve güncel olmalıdır.
Katılımcıların yol, konaklama ve iaşe giderleri TÜBİTAK tarafından karşılanacaktır.

Projeler bir akademisyenin akademik hayatında en önemli mihenk taşlarını oluşturmaktadır. Ülkemizde en büyük ve en önemli proje kurumunu ise TÜBİTAK oluşturmaktadır. TÜBİTAK projelerinden Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) altında yürütülen projeler akademisyenler için çalışmalarını yürütebilmesi için en önemli kaynağı oluşturmaktadır. Özellikle de gerçek anlamda akademik camiaya adım atmış olan doktora sonrasındaki araştırmacıların araştırma kültürünü kazanabilmesi ve desteklerin artırılması amacıyla 2218-Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı kapsamında doktorasını bitirmiş bilim insanları destek alarak bu projelerde hem proje yürütücüsü hem de bursiyer olarak desteklenmektedir. Bununla birlikte TÜBİTAK 1002- Hızlı Destek Programı, 3501 Kariyer Geliştirme Programı ve 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında genç araştırmacılar teşvik edilmekte ve ek puan verilerek desteklenmektedir. 3501 programında, yürütücüler doktora sonrasındaki ilk 7 yıl içinde başvurma hakkına sahipken, 1001 projelerinde ilk başvurularında 3, ikinci başvurularında 3, üçüncü başvurularında 2 puan ve dördüncü başvurularında 1 puan almaktadırlar. Bu kapsamda destek alan genç bilim insanlarının büyük bir kısmı ise ilk defa bir projede yürütücü olarak görev yapmakta ve bir projenin baştan sonuna kadar yürütülmesi sürecinin sorumluluğunu alarak sonraki akademik kariyerine katkıda bulunacak birçok deneyime sahip olma fırsatı yakalamaktadır.

Bu kapsamda TÜBİTAK 1001 projeleri başta olmak üzere TÜBİTAK proje yazma eğitimi planlanmış ve eğitim amaçları doğrultusunda Fen ve Mühendislik alanlarındaki araştırmacılara;
  • TÜBİTAK ARDEB 1001 Projeleri genel konseptini anlatmak,
  • Proje yazımındaki temel kavramların genel hatlarıyla anlatılması,
  • Proje yazımındaki hatalar ve ret nedenleri hakkında bilgilendirme,
  • Konu, kapsam, literatür araştırmasının yapılması ve literatür yazma, özgün değer, yaygın etkinin belirlenmesi, projenin kısıtları, iş-zaman çizelgesinin oluşturulması, iş paketleri-süresi ve iş paketlerinde görev paylaşımı, başarı kriterleri belirlenmesi ile B planlarının oluşturulması konularında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında eğitmenler ve önceki deneyimlerini katılımcılarla paylaşacaktır.
  • Çalışmada olası risklerin belirlenmesi ve bu risklere alınabilecek önlemlerin sistematik olarak düşünülebilmesi ve proje taslağına aktarılması hakkında bilgi verilecektir.
  • Proje başlatılması sırasında uyulması gereken prosedürler ve Proje Takip Sisteminin kullanılması hakkında bilgi verilecektir.
  • Proje destek kararından sonrasında izlenecek yol ve Araştırmacıların bu süreçte karşılaştıkları problemler hakkında bilgi verilecektir.
  • Proje süreci ve raporlama hakkında bilgi verilecektir.
  • TÜBİTAK ARDEB projelerinden yararlanan araştırmacılar için tanınan ek destekler; TÜBİTAK 2224 – A Yurt Dışı Bilimsel Etkinliklere Katılımı Destekleme Programı ve TÜBİTAK 2224 – B Yurt İçi Bilimsel Etkinliklere Katılımı Destekleme Programı, TÜBİTAK 2237 – A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği ve        TÜBİTAK 2247 - C Stajyer Araştırmacı Burs (STAR) Programı’ndan nasıl yararlanabilecekleri hususunda bilgi verilecektir.
  • Proje çıktılarının değerlendirilmesi; araştırma sonuçlarını yayına dönüştürülmesi hakkında bilgi verilecektir.
  • Ayrıca proje sırasında harcama kalemlerinin kullanımı ve alım süreçleri de anlatılacaktır.